ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΗΡΩΝ, Elpedison και NRG θα μοιραστούν τους 135.000 πελάτες της καθολικής υπηρεσίας
Με υπουργική απόφαση καθορίστηκαν οι προμηθευτές που θα ηλεκτροδοτήσουν όσους δηλώνουν αδυναμία στην καταβολή πληρωμής των λογαριασμών ρεύματος και έχουν καταγγελθεί οι συμβάσεις τους
Στους πέντε παρόχους με τα μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά πέφτει ο «μουτζούρης» για να ηλεκτροδοτήσουν τους καταναλωτές που ανήκουν στην κατηγορία της λεγόμενης καθολικής υπηρεσίας.
Με σχετική υπουργική απόφαση, την υποχρέωση αυτή αναλαμβάνουν οι ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΗΡΩΝ, Elpedison και NRG (όμιλος Motor Oil) μετά την άγονη διαδικασία του διαγωνισμού που προηγήθηκε.
Με βάση τους κανονισμούς, οι πάροχοι επιμερίζονται τους καταναλωτές που υπάγονται στην καθολική υπηρεσία σύμφωνα με το μερίδιο εκπροσώπησης κάτι που σημαίνει ότι η ΔΕΗ λόγω του ελέγχου της αγοράς θα πάρει τους περισσότερους.
Μέχρι σήμερα καταφύγιο των πελατών αυτών ήταν αποκλειστικά η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Ωστόσο με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, με υπουργική απόφαση εκχωρείται η υποχρέωση αυτή στους παρόχους με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς που είναι οι προαναφερόμενες εταιρείες.
Οι καθολικοί πελάτες αποτελούν τους καταναλωτές που εκδηλώνουν αδυναμία στην καταβολή πληρωμής των λογαριασμών ρεύματος και έχουν καταγγελθεί οι συμβάσεις τους. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια μέσα σε αυτούς έχουν διεισδύσει και οι κακοπληρωτές γεγονός που εξηγεί και την σημαντική αύξηση του αριθμού τους.
Στις αρχές του χρόνου, με βάση στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, υπολογίζεται ότι ο αριθμός τους έφτανε τις 135.000.
Το γεγονός μάλιστα ότι δεν υπάρχουν χρονικές δεσμεύσεις για την παραμονή τους στην καθολική υπηρεσία, οι καταναλωτές συνεχίζουν να απολαμβάνουν τα προνόμια της ηλεκτροδότησης, συχνά και χωρίς να πληρώνουν τους λογαριασμούς. Θεωρητικά ο πάροχος έχει το δικαίωμα της διακοπής όμως στην πράξη λόγω των πολύ αργών διαδικασιών στις αποκοπές, το μοντέλο της καθολικής υπηρεσίας δουλεύει με μεγάλες στρεβλώσεις.
Να σημειωθεί ότι τα τιμολόγια ρεύματος για την καθολική υπηρεσία παρέχονται αυξημένα κατά 12% σε σχέση με το συμβατικό τιμολόγιο της αγοράς. Στο εξωτερικό αυτό αποτελεί ισχυρό δέλεαρ για τους παρόχους, καθώς η καθολική υπηρεσία έχει όρους και κανόνες.
Η έλλειψη ενδιαφέροντος στο πρόσφατο διαγωνισμό αποδεικνύει ότι στην Ελλάδα οι προμηθευτές ενέργειας αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πελατολόγιο ως ένα σημαντικό βαρίδι.
Δεν υπάρχουν σχόλια